Blog realizat de Maria Golban Șomlea

...obârşii

Provin dintr-o familie de preoţi. Tatăl meu, înainte de 1944, a fost protopop de Muscel, apoi - preot în Bucureşti. Mama mea iubea foarte mult arta populară - a coordonat în satul ei o şcoală în care a lucrat covoare. Ca orice preoteasă din acele vremuri, era legată de lumea satului. Iar această dragoste mi-a fost transmisă şi mie. Erau ambii din acelaşi sat, de pe Valea Dâmboviţei, de la Câmpulung. Sunt fericită că azi am reuşit să mă întorc în locurile natale ale părinţilor mei(…)”.
(fragment dintr-un interviu acordat Silviei Bogdanaş - ziarul „Timpul” - Chişinău)

Genericul emisiunii Tezaur Folcloric şi povestea lui spusă de Marioara Murărescu

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=aDjB51iYEP0

filmări de sărbători la Hanul lui Manuc - 2002

filmări de sărbători la Hanul lui Manuc - 2002

Tezaur folcloric - Marioara Murarescu , 30 decembrie 2012

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=jGOT6ElTpB0

Oradea, 1997, lansare caseta audio Cornel Borza

Oradea, 1997, lansare caseta audio Cornel Borza

Marioara Murărescu - Povești de viață (cu Aurelian Preda)

Marioara Murărescu şi Sofia Vicoveanca în studioul Tezauru folcloric (1983)

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=w2hy_cgjN8g

joi, 17 aprilie 2008

La Festival cu Marioara Murărescu

(...) După succesul fulminant de acum doi ani cu „Moştenitorii”, Marioara Murărescu vine, aşadar, din nou la Cluj: ca preşedinte al juriului şi ca prezentatoare a spectacolului de gală.
Întâmpinarea din această pagină nu e o simplă reverenţă mondenă.
Prin prezenţa sa implicată, realizatoarea celebrei emisiuni „Tezaur folcloric” consacră definitiv evenimentul cultural de la Cluj, situându-l la nivelul celor de anvergură de prin alte părţi. Căci, într-adevar, autoritatea şi competenţa Marioarei Murărescu sunt legitimatoare. Ele n-au fost obţinute prin delegare, ci reprezintă consecinţa unei îndelungi şi severe iniţieri în folclorul muzical şi coregrafic, precum şi a unei mai puţin obişnuite pasiuni şi a intuiţiei valorilor.
În timp, i-am văzut multe emisiuni la televiziune, dar şi spectacole publice şi am realizat că puterea sa de seducţie constă, în esenţă, în ritualizarea ambianţei. Are un stil al vorbirii, în proximitatea poetizării, de o oralitate elaborată. Limbajul e împănat cu sintagme incantatorii care crează atmosferă şi dau semantismului o aură de vrajă. În momentele ei cele mai bune, prezentatoarea oficiază.
Este vorba, în cele din urmă, despre o vocaţie, dublată însă de o tehnică a persuasiunii. Marioara Murărescu seduce în aceeaşi măsură în care şi induce spectatorului ideea de valoare a cântecului şi jocului tradiţional.
Una dintre expresiile majore ale acestei orientări s-a actualizat în vremea din urmă în substanţiala emisiune de la TVR Cultural, „Patrimoniu etnofolcloric”. Dar, pe deasupra tuturor acestora, Marioara Murărescu a descoperit şi a susţinut o mulţime de talente, interpreţi ai cântecului popular.
Dintre aceştia o amintesc aici doar pe clujeanca Maria Dan Golban şi asta pentru că, în cazul ei, Marioara Murărescu a avut mână bună în dublu sens: Maria Dan Golban este atât o foarte talentată interpretă, cât şi redutabilă realizatoare a unei emisiuni folclorice la postul de televiziune NCN şi prezentatoare de spectacole folclorice. Iar acum, iată, ea este autoarea şi realizatoarea de fapt a Festivalului-concurs „Ion Cristoreanu”, aflat la a II-a ediţie. Ca şi Marioara Murărescu, pune o pasiune feroce în ceea ce face şi are o mentalitate de învingător. Vreau să spun că, la Cluj cel puţin, există o urmaşă a Marioarei Murărescu.
Petru Poantă în «La festival cu Marioara Murarescu» - Adevarul de Cluj, 24 septembrie 2004

Niciun comentariu:

Cu Marioara Murărescu despre Festivalul "Ion Cristoreanu"